Добротворно друштво ,,Сава“  је основано 1992. године као хуманитарна организација грађанске орјентације. Друштво је основано од стране највиђенијих грађана Сокобање, тога времена са идејом која је била управо супротна од тада доминантне идеје у нашем окружењу наметнуте, пре свега,  почетком југословенске кризе. Идеја се заснивала на чувању светосавске традиције и чињењу добрих и хуманих дела. Дакле, оснивачи друштва су кренули у, за то време, једну авантуру са јасном визијом и местом новооснованог Друштва у цивилном друштву које и данас траје.

   Изворно име Добротворног друштва ,,Сава“ је заправо Добротворно друштво ,,Свети Сава“  и на Друштво са поменутом идејом и циљевима благослов је дао и тадашњи владика тимочки, његово преосвештенство владика Јустин, који је својим присуством сечењу славског колача удостојио осниваче Друштва.

    Добротворно друштво ,,Сава“ је кроз своје вишедеценијско постојање учинило многа хумана дела. Такође, кроз сав период свога постојања Друштво је промовисало образовање као један од носећих стубова савременог друштва.

     Хумана дела, као вид примарне активности Друштва се огледају у спровођењу бројних, конкретних акција помоћи материјално угроженим породицама са децом, као и самој деци са територије општине Сокобања. Због, нажалост, честе ситуације да се деца са посебним потребама са територије општине Сокобања збрињавају у установи за децу са таквим потребама у Кулини, циљ једне од већих акција је управо била материјална помоћ овој установи. Десетине породица са територије општине Сокобања су добиле помоћ у виду обуће и одеће, огрева, беле технике и намештаја, грађевинског матерјала, основних животних намерница и др.

    Организовање обележавања дана Светог Саве кроз бројне активности, после хуманитарних акција су још један од видова деловања Друштва. Светосавске свечаности су постале један од најважнијих културних догађаја на територији општине. У склопу одвијања обележавања дана Светог Саве централна активност је светосавска академија. На самој академији на којој су до сада учествовали бројни познати српски уметници, па чак и академици врши се додела златника најбољим ученицима  Основне школе ,,Митрополит Михајло“ и Средње школе ,,Бранислав Нушић“ и то са циљем промовисања образовања. За време свог постојања Друштво је доделило више од шездесет златника најбољим ученицима сокобањских школа. Још једна од честих активности у склопу обележавања Савиндана је и одржавање предавања од стране реномираних и стручних предавача са темама које су везане за проблеме младих или пак са темама које се тичу живота и рада Светог Саве.

      У свом раду Друштво тесно сарађује са српском православном Црквом, центром за социјални рад, Црвеним крстом, туристичком организацијом, градском библиотеком ,,Стеван Сремац“,  Основном школом ,,Митрополит Михајло“, Средњом школом ,,Бранислав Нушић“ и општином Сокобања.

     Добротворно друштво ,,Сава“ се финансира највећим делом из чланарина припадника Друштва, делом путем донација приватног сектора привреде, и мањим делом преко конкурса који општина Сокобања расписује ради финансирања удружења грађана.